Förändra ett helt rum med två liter färg

Inredning är mer på tapeten än någonsin och allt fler vill inreda och dekorera sina hem på ett kreativt och personligt sätt. Med dekorations- och väggmålningar skapas individuella och skräddarsydda lösningar som inte är beroende av standardfärger eller begränsade urval av tapetmönster. För den som söker inspiration till förändring i hemmet pågår just nu Måleri-SM, där unga talanger kämpar om att bli Sveriges bästa målare. Där finns mängder av inspirerande exempel på hur ett rum kan förändras från grunden med fantasifulla dekorationsmålningar, färgnyanseringar och gediget hantverksarbete. 

- Vi vill i allt större utsträckning att våra hem ska reflektera vår personlighet, erfarenhet och drömmar. En färsk undersökning visar att favoritfärgen i svenskarnas hem är vitt. Det finns också ett växande intresse av att visa upp sin personliga stil med hjälp av exempelvis dekorationsmålningar. För att göra det måste vi gå utanför standardmönster och låta fantasin och kreativiteten bestämma färger och former, säger Jonas Fornelius på Måleribranschens Yrkesnämnd.

I ett unikt projekt förvandlades inredningsbloggaren Anna Åbergs vita vägg till en kreativ färgnyansering med hjälp av två målares tekniska kunnighet, materialkännedom och kreativitet. Och två liter färg. I Måleri-SM visar målarna upp sina färdigheter i ett antal moment där bland annat färgnyansering och dekorationsmålning ingår. Anna hittade inspiration i färgnyanseringarna från Måleri-SM och föll för en tapet med en speciell färgnyansering. Då de önskade kulörerna inte fanns i tapetsortimentet vände hon sig till målarna Jesper Eriksson och Berndt Drotz på Timblads Måleriföretag för att förverkliga idén. Måleribranschens Yrkesnämnd, som arrangerar Måleri-SM, genomförde projektet tillsammans med Alcro och Anza som är sponsorer till tävlingen.

Foto: Alcro. Kulören Alcro betong har använts.- Jag såg en tapet som jag gillade och som påminde om de färgnyanseringar som görs i Måleri-SM, men som inte riktigt matchade mina kulörval. Det slog mig att man borde kunna få de kulörer och former man önskar genom att måla, säger Anna Åberg som är nöjd med resultatet och uppmanar andra heminredningsglada att våga testa gränser, att pröva nya idéer och att ta hjälp av experter för vägledning. Anna Åbergs tips till den som vill förändra hemmet är att våga förverkliga idéer. Med Annas idéer och målarnas yrkeskunskap har hon fått ett helt nytt och förändrat hem.

Om den inredningssugne hittar en bild i en inredningstidning, på Pinterest eller liknande, kan en professionell målare hjälpa till med projektet. Målaren kan avgöra vilka kulörer som gör sig bäst i hemmet.

- Med hjälp av en professionell målare får man alltid bäst resultat. Skickliga målare kommer med förslag utifrån de tekniker och material som finns tillgängliga. Och de är noga med att alltid utgå från kundernas egna idéer och att guida dem igenom projektet för att nå bästa möjliga resultat. Det går exempelvis att sprutmåla själv genom att hyra eller köpa en billig maskin, men underskatta inte svårigheten i arbetet. Det gäller att ytan blir slät och jämn för att det ska bli bra, säger Jesper Eriksson på Timblads Måleri.

- I årets upplaga av Måleri-SM har vi sett många bevis på att unga målare är både kreativa och i allra högsta grad bekanta med de senaste trenderna inom inredning. Vi har sett bevis på teknisk kunskap i form av marmoreringar såväl som kreativa dekorationer bland annat i form av en stjärnhimmel med 3D-effekt, säger Jonas Fornelius.


 
Nästa