"Världens bästa yrke"

Stora, fina lokaler, bra kontakt med branschen och företag som verkligen ställer upp. Och framför allt – en mycket engagerad målerilärare. Det är anledningarna till Kista gymnasiums uppryckning de senaste åren.

Namn: Björn Nilsson
Ålder: 42
Gör: Målerilärare på Kista gymnasium

– Vi har fantastiska lokaler här. Men när jag kom hit för knappt fyra år sedan såg det faktiskt för jävligt ut, och utbildningen hade ett ganska dåligt rykte. De tidigare lärarna var trötta och inte så engagerade, säger Björn Nilsson och visar runt i de rymliga, välstädade och färgsprakande lokalerna.

Han berättar att de som går Bygg- och anläggningsprogrammet på Kista gymnasium får prova på tio olika yrken under sitt första år. Allt från bergssprängning till måleri. Den stora bredden gör att eleverna är ganska säkra på sitt yrkesval när de sedan väljer inriktning, jämfört med dem som går på mindre skolor och kanske bara fått prova tre yrken.

Kommer ni att satsa på tävlingsverksamhet?
– Stockholmsregionen har inte tidigare tävlat för SM. Däremot har de kommunala skolorna haft skol-DM. Men nu har vi yrkeslärare – tillsammans med Måleribranschens Yrkesnämnd, det vill säga Målaremästarna och Målarettan i Stockholm – bestämt att vi måste ställa upp i uttagningarna till SM. I mars 2012 går uttagningarna av stapeln på Nordbygg, Stockholmsmässan. Vi får peppa eleverna lite extra. Många har prestationsångest – de är nöjda med att vara duktiga och är lite ”rädda” för att synas.

Pushar du eleverna så att de gör gesällprovet?
– Ja, det är oerhört viktigt att de gör provet. Det är beviset på att de är duktiga målare. Och vill de jobba utomlands så har de ett bevis på att de är målare. Min erfarenhet är att svenska målare har ett gott rykte utomlands. De behärskar alla moment i arbetsprocessen. 

Hur håller du som lärare dig ajour med det som händer i branschen?
– Jag åker runt på företagen och handlar och pratar med folk. Dessutom har de olika träffar och demokvällar där jag kan bygga upp mitt kontaktnät. Företagen sponsrar med tapeter, färg, spackel och klister, jag behöver bara fixa frakten. Det är värdefullt för oss.

Hur kommer det sig att du själv blev målare?
– Jag kommer från en målarsläkt. Min morbror och bror är målare, och min syster har varit det. Många av mina fotbollskompisar blev också målare, så det gick av bara farten kan man säga. Jag tycker att det är världens bästa yrke.

Och lärare?
– Jag har tränat ungdomar i fotboll, så jag visste tidigt att jag gillade att jobba med unga. När jag hade jobbat 12 år som målare lessnade jag på min chef. Då såg jag att de sökte en vikarie till Norrtälje gymnasium. Jag sökte och fick jobbet under villkor att jag läste in lärarbehörighet. Så jag jobbade och pluggade samtidigt. Det var tufft, men otroligt lärorikt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är verkligen skitkul att jobba med ungdomar. Att få följa deras utveckling och se hur de mognar, både som personer och yrkesmässigt. En del har det trassligt hemma. Det är extra roligt med dem man har fått kämpa lite med. 
– Målet är att mina elever ska få jobb. Jag känner mig stolt när kommer ut på företag och sköter sig. När de får jobb och cheferna är nöjda – då känner jag att jag har lyckats!


 
Nästa