"Elever utvecklas av jobb"

Att höja kvaliteten på måleriutbildningen – det är ett ständigt pågående arbete på gymnasieskolor runtom i Sverige. Detta är vad som görs på Karlstads Praktiska och Polhemsskolan i Gävle.

Susanne Sundin-Nyström är målarlärare på Karlstads Praktiska, en skola som ingår i Baggium Utbildning.

– Vi satsar mycket på praktik. För att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av den tiden, har Baggium Utbildning tagit fram en handledarutbildning i samarbete med Karlstads universitet. Handledarna kan välja mellan att gå en enklare utbildning, som resulterar i ett intyg, eller en mer avancerad på 7,5 högskolepoäng.

”Helt andra människor”

Samtliga målarelever på Karlstads Praktiska har även möjlighet att göra praktik utomlands, i Danmark, Spanien eller England.

– Utlandspraktiken stärker elevernas yrkesskicklighet, vilket är särskilt tydligt hos de som åker till Danmark där kvaliteten på måleri generellt är väldigt hög. De som åker till Spanien eller England har även möjlighet att förbättra sina språkkunskaper. Men det som är mest märkbart är att eleverna mognar och blir mer självgående. Vissa kommer tillbaka som helt andra människor! 

Janne Åberg är målarlärare på Polhemsskolan i Gävle.

– För att rusta eleverna för framtiden satsar vi mycket på skarpt läge, det vill säga riktiga jobb här på skolan. Eleverna har exempelvis fått måla om biblioteket. När de inser att deras arbete kommer att vara kvar och ses av så många, blir det väldigt måna om att göra ett bra jobb. Vi pratar även mycket med eleverna, kör peptalk och pushar dem att utveckla sina förmågor.

Tävlingar sporre för eleverna

Att tävla i måleri blir allt mer populärt. Susanne Sundin-Nyström och Janne Åberg anser båda att det ger måleriutbildningen en skjuts.


– Det är helt klart en sporre för eleverna att ha möjlighet att vara med i en stor tävling, resa och träffa målare från hela landet. Eleverna ser framåt och vill bli bättre! avslutar Janne Åberg.


 
Nästa