"Unga målare allt vassare"

De tävlande i Måleri-SM presterade ett resultat långt över branschens förväntan. Målaremästaren Patrik Andersson och Joakim Nexbo, lokal ombudsman på Målareförbundet, ger sin syn på hur det kommer sig.

Årets Måleri-SM blev en succé! Samtliga tio deltagare – sju tjejer och tre killar – jobbade strukturerat, blev färdiga i god tid och visade på stor yrkesskicklighet. Patrik Andersson och Joakim Nexbo, som jobbade som team leader respektive domare under tävlingen, är överens om att den höga nivån är ett resultat av högre ambitioner.

– Tävlingsverksamheten börjar bli så etablerad. Många av coacherna på skolorna har varit med tidigare och de tävlande lägger ner allt mer tid på träning och förberedelser, säger Joakim Nexbo.

– Det läggs ner allt mer själ och kraft bakom tävlingarna, tillägger Patrik Andersson.

Ett lyft för branschen

Patrik Andersson, som har drivit bolag i 15 år och numera har 50 anställda, upplever att det inte bara är de tävlande målarna som blir allt vassare.
– Sveriges unga målare har blivit duktigare överlag, och jag är övertygad om att tävlingarna har bidragit till det. Många unga målare har fått upp ögonen för det här med design och lite mer kvalificerade tekniker, som ingår som moment i tävlingarna. Jag tror även att tävlingarna inspirerar unga målare att vidareutveckla sin kapacitet.

Som ringar på vattnet sprider sig de positiva effekterna även till branschen i stort.
– Duktiga målare gör att lönsamheten på företagen går upp, säger Patrik Andersson.

Joakim Nexbo pekar även på ett ökat engagemang för måleri i samhället i stort.
– Det är tio personer som tävlar i SM, men innan dess har det varit ett stort antal distriktsmästerskap och lokala uttagningar på skolorna. Tävlingarna engagerar oerhört många människor över hela Sverige – elever, lärlingar, skolor, unga yrkesverksamma målare, deras arbetsgivare, leverantörer, syskon, föräldrar, kompisar ... Självklart är det positivt för branschen!


 
Nästa