Måleri-VM 2013

Måleri-VM 2013 genomfördes vid WorldSkills i Leipzig 3-6 juli. Sofie Lindgren, 19 år från Krokom, försvarade de svenska färgerna.

Dagrapporter från VM

Söndag 7 juli

Strax innan klockan tio ikväll offentliggjordes tävlingsresultatet. Sofie kom på 7:e plats. Sofie erhöll dessutom en hedersmedalj pga sin höga totalpoäng samt kom på första plats i tävlingsmomentet i tapetsering.

Frankrike och Österrike delade på guldmedaljen och bronsmedaljen gick till Taiwan. Totalt deltog arton länder i Måleri-VM. Det var otroligt jämnt bland de tio bästa tävlingsdeltagarna.

Sofie har gjort en fantastisk insats och återigen bevisat att svenska målare är bland de absolut bästa i världen.

Lördag 6 juli

Den sista tävlingsdagen startade kl. 09.00. De tävlande hade därefter tre timmar på sig att slutföra de två återstående tävlingsmomenten, dvs. bildöverföringen samt dörren/snickerimålningen.

Sofie har presterat bra de tidigare tävlingsdagarna och hade därför ett bra utgångsläge inför tävlingens slutspurt. Hon såg lugn och fokuserad ut när hon anlände till tävlingsområdet.

Bortsett från några små komplikationer med snickerimålningen löpte Sofies arbete på enligt plan.

När slutsignalen ljöd lade de tävlande ifrån sig verktygen och pustade ut. Tre och en halv intensiva tävlingsdagar var över.

Nu väntar Sofie och alla vi andra med spänning på tävlingens slutresultat, vilket offentliggörs vid prisutdelningen imorgon kväll.

Sofie sparmålar dörrlisten Sofie sparmålar dörrlisten Sofie arbetar med bildöverföringen
     
Sofie arbetar med bildöverföringen Det var många som beundrade Sofies arbete Den färdigmålade dörren
     

Fredag 5 juli

Oj vilken dag!
Men vi tar det från början.

Idag har Sofie och de andra tävlingsdeltagarna arbetat med de återstående tävlingsmomenten, dvs. den fria dekorationsmålningen, bildöverföringen samt snickerimålningen. De tävlande hade till uppgift att färdigställa den fria dekorationsmålningen innan tävlingsdagens slut.

Flera av de andra tävlingsdeltagarna hade problem med att färgen rann för mycket när de målade dörren. Sofie verkar dock ha lyckats undvika detta problem. Vid dagens slut hade Sofie färdigställt alla vitmålade ytor på dörren. Imorgon ska hon endast måla listen runt dörrspegeln i en annan kulör (ej vit), sedan är dörren färdig.

Sofie arbetade vidare med samtliga delar av bildöverföringen. Innan tävlingsdagen var slut hade hon färdigställt de två schablonerna som ingår i bildöverföringen.

När Sofie avlägsnade den sista schablonen på den fria dekorationsmålningen var det många som stannade till för att beundra väggmålningen som sakta men säkert uppenbarade sig.

Imorgon är det den sista tävlingsdagen, då ska bildöverföringen och dörren/snickerimålningen färdigställas. Eftersom dessa två återstående tävlingsmoment motsvarar mer än hälften av tävlingens totala poäng är morgondagens prestationer avgörande för tävlingens slutresultat. Slutresultatet offentliggörs på söndag kväll.

Och så slutligen till dagens glädjande nyhet: Sverige har återigen lyckats knipa en förstaplats i VM i tapetsering. I år var det så jämnt i toppen att Sverige fick dela förstaplatsen med Australien och Frankrike. Trots problemet med färgnyanseringen, som Sofie brottades med precis innan hastighetstävlingen i tapetsering startade, lyckades hon prestera toppresultat. Mycket imponerande!

Sofie målar dörren Sofie målar dörren Spegeldörr
     
Sofie färdigställer den fria dekorationsmålningen Sofie färdigställer den fria dekorationsmålningen Sofies fria dekorationsmålning
     
Sofie arbetar med bildöverföringen Sofie arbetar med bildöverföringen Vinnaren av hastighetstävlingen i tapetsering
     

Torsdag 4 juli

På förmiddagen fortsatte Sofie arbetet med den fria dekorationen. Hon slutförde också förberedelserna inför dagens hastighetstävling i färgnyansering. När samtliga färger till färgnyanseringen var färdigbrutna fortsatte Sofie arbetet med bildöverföringen. De två fält i bildöverföringen där schablonerna senare ska målas färdigställdes, därefter fortsatte Sofie med de övriga delarna.

Klockan 14.30 startade dagens hastighetstävling i färgnyansering. Precis som vid gårdagens hastighetstävling i tapetsering får de tävlande här poäng för hur snabbt de utför momentet samt för kvaliteten på det utförda arbetet. Även i detta tävlingsmoment premieras god kvalitet framför snabbhet vid bedömningen. Några av tävlingsdeltagarna valde att utföra momentet så fort som möjligt med något sämre kvalitet. Sofie valde att fokusera på kvalitet framför snabbhet, vilket medförde att Sofie placerade sig någonstans i slutet av startfältet hastighetsmässigt. Resultatet av domarnas bedömning presenteras förhoppningsvis imorgon.

När färgnyanseringen var avklarad färdigställde Sofie bakgrunden till den fria dekorationen. Resten av dagen ägnade Sofie åt arbetet med bildöverföringen.

Domarna har idag inte presenterat resultatet från gårdagens hastighetstävling i tapetsering. Vi hoppas att detta resultat presenteras imorgon.

Sofie arbetar med bildöverföringen Sofie arbetar med bildöverföringen Sofie intervjuas
     
Hastighetstävlingen i färgnyansering Hastighetstävlingen i färgnyansering  Sofie signalerar att hon är färdig med färgnyanseringen
     

Onsdag 3 juli

Sofie ägnade en stor del av förmiddagen åt att bryta till de fyra färger som hon ska använda vid morgondagens hastighetstävling i färgnyansering. När Sofie hade grundmålat tävlingsytan för färgnyanseringen informerade en av domarna henne om att hon använt fel färg vid grundmålningen. När Sofie hade målat om tävlingsytan i enlighet med domarens anvisning blev hon informerad om att domarna nu hade beslutat att tävlingsytan skulle grundmålas på samma sätt som Sofie ursprungligen hade målat den. Sofie blev därför tvungen att grundmåla tävlingsytan en tredje gång. Som kompensation för att domarna hade gett Sofie felaktig information tilldelades Sofie 30 minuters extra tävlingstid.

Resten av förmiddagen och en stor del av eftermiddagen arbetade Sofie med bildöverföringen och den fria dekorationen.

Klockan 14.30 var det dags för hastighetstävlingen i tapetsering. I detta tävlingsmoment får de tävlande poäng för hur snabbt de genomför momentet samt för kvaliteten på den tapetserade ytan. God kvalitet ger mer poäng än snabbhet. Hastighetsmässigt placerade sig Sofie någonstans i mitten av startfältet. Domarnas bedömning av den tapetserade ytans kvalitet presenteras imorgon.

Dagen avslutades med att de tävlande fick reda på hur motivet vid morgondagens hastighetstävling i färgnyansering ser ut. Sofie och de andra tävlingsdeltagarna har nu några välbehövliga timmar på sig att ladda batterierna inför morgondagen.

Sofie bryter färg inför hastighetstävlingen i färgnyansering Sofie intervjuas Sofie fokuserar inför hastighetstävlingen i tapetsering
                                                
Hastighetstävling i tapetsering Hastighetstävling i tapetsering  Sofie arbetar med bildöverföringen
     

Tisdag 2 juli

Nu är VM-tävlingen officiellt invigd. Imorgon startar kampen om medaljerna.

Sofie efter invigningen
 

Lördag 29 juni

Sofie reser till Leipzig.

Fredag 28 juni

Sofie intervjuas i TV4 Nyhetsmorgon. Klicka här om du vill se intervjun.

 

VM-tävlingens upplägg

De tävlande fick varsitt tävlingsbås som bestod av tre väggar. Under 3,5 dagar skulle de tävlande utföra ett antal moment, som domarna sedan poängsatte.

Tävlingsmoment och poäng

 1. Målning av snickerier och dörr, max 20 poäng.
  Tävlingsmomentet startade 3/7 och avslutades 6/7.
 2. Tapetsering, max 17 poäng.
  Hastighetstävling 3/7.
 3. Fri dekorationsmålning, max 10 poäng.
  Tävlingsmomentet startade 3/7 och avslutades 5/7.
 4. Bildöverföring och schablonering, max 36 poäng.
  Tävlingsmomentet startade 3/7 och avslutades 6/7.
 5. Färgnyansering, max 17 poäng.
  Hastighetstävling 4/7.

 


 
Nästa