Juni 2016

Emil från Rättvik vann Måleri-SM 2016

Under tre intensiva tävlingsdagar i Malmö den 11–13 maj gjorde tio unga målare upp om de åtråvärda medaljerna i Måleri-SM 2016. Segrade gjorde 20-åriga Emil Eriksson från Rättvik som till vardags arbetar som lärling på Miljönären Måleri AB. Vinsten innebär att Emil nu tar en plats i Målerilandslaget tillsammans med Malin Arkelöw från Vendelsö och Nathalie Andersson från Strängnäs som placerade sig på andra respektive tredje plats. 

Måleri-SM - Vinnare 2016

- Det känns helt fantastiskt! Allt hårt arbete har verkligen lönat sig. Under tävlingens gång var jag förvånad över hur bra allt gick. Det kändes rätt hela vägen, säger Emil Eriksson med ett leende. Kung Carl XVI Gustaf besökte SM-finalen under den sista tävlingsdagen och fick då bevittna  tävlingsdeltagarnas fina prestationer. Kungens besök avslutades med att Sofie Lindgren, domare vid SM-finalen samt Sveriges tävlande i Måleri-VM 2013, presenterade en uppdaterad version av den fria dekorationsmålning som hon tävlade med i VM. Kungen såg både överraskad och glad ut när Sofie presenterade sin dekorationsmålning, som denna gång hade Kungen i fokus.


De tre medaljörerna kan nu pusta ut en kort stund, men snart är det dags att återuppta träningen igen. Malin kommer redan i augusti att representera Sverige i Måleri-NM i Köpenhamn. I slutet av november är det Emils tur att ta på sig den svenska landslagströjan och tävla i Måleri-EM i Göteborg. I början av nästa år möts de tre SM-medaljörerna igen, denna gång för att göra upp om vem som ska få representera Sverige i Måleri-VM i Abu Dhabi i oktober 2017.  

Mer information samt bilder från Måleri-SM 2016 finns på:www.malare.nu/Tavlingar/Maleri-SM-2016/SM-Final-2016www.facebook.com/malare.nu och www.instagram.com/malare.nu

Måleri-SM Kungen på besökÄntligen är det sommar!

Under sommaren får många elever och lärlingar sin första anställning. Det tycker vi som arbetar på MYN är lika roligt varje år. Som yrkeslärare har du ett antal saker att tänka på:

1. Påminn eleven att alltid fylla i sitt arbetskort när hen feriearbetar eller är lärlingsanställd.
2. När en lovperiod är slut ska du som yrkeslärare samla in underlag för feriearbetad tid, dvs. signerade arbetskort och/eller lönespecifikation, från eleverna. Detta underlag behöver du sedan för att i årskurs 3 kunna ange feriearbetad tid i Lärlingsportalen.
3. För elever som tar examen ska yrkesläraren rapportera om eleven nått upp till betygskraven i Lärlingsportalen så att rätt antal utbildningstimmar kan registreras. Även feriearbetad tid ska läggas till och all frånvaro dras bort. Mer information om hur du gör detta hittar du på MYN:s hemsida: http://malare.nu/Yrkeslarare/Registrering-av-elevens-utbildningsbok-i-Larlingsportalen/


MYN ger här också information till dig som är yrkeslärare som du kan ge till dina elever inför första anställningen:

Anställningsbevis
Se till att du får ett anställningsbevis. Anställningsbeviset ska skrivas i samband med att anställning sker, dock senast en månad efter anställningstillfället. Behåll en kopia på anställningsbeviset eftersom det är ditt kvitto på det du och arbetsgivaren kommit överens om. 

Kollektivavtal
Kontrollera att företaget som du ska arbeta på har kollektivavtal. Utan kollektivavtal för måleriyrket är det stor sannolikhet att du går miste om timmar i din lärlingsutbildning. Du kan kontrollera att arbetsgivaren har kollektivavtal via Målareförbundets avdelning på orten där du bor. 

Godkänd lärlingsplats
Om du får din första lärlingsanställning ska du alltid se till att arbetsgivaren ansökt till Måleribranschens Yrkesnämnd om att få ha dig som lärling på företaget. Om det inte finns en ansökan som blivit godkänd, riskerar du att förlora dina timmar i din lärlingsutbildning. Sommarjobb, eller feriearbete som det också kallas, behöver inte anmälas till MYN. Se dock till att du får ditt arbetskort signerat av arbetsgivaren så att du kan räkna dina utbildningstimmar!

Verktygsutrustning
Så snart du påbörjat din första lärlingsanställning ska arbetsgivaren ge dig en komplett verktygsutrustning. Vad den ska innehålla hittar du på MYNs hemsida. När du feriearbetar har du inte rätt till en fullständig verktygsutrustning, men arbetsgivaren ska förse dig med de verktyg du behöver för uppgiften.

Hälsoundersökning
Du ska genomgå en hälsoundersökning senast två månader efter att du börjat som lärling på företaget. Syftet med hälsoundersökningen är att ge dig vägledning i ditt framtida yrkesval. Resultatet från hälsoundersökningen är din egendom.

Utbildningsplan
Ta reda på vad som förväntas av dig i din lärlingsanställning. Det finns en utbildningsplan som både du och arbetsgivaren måste följa. Utbildningsplanen är framtagen av Målareförbundet och Måleriföretagen i Sverige. En lärlingsutbildning handlar inte endast om timmar i utbildningsboken. Det handlar också om att du som lärling ska lära dig yrkets alla olika delar. Målet är att du ska bli en självgående yrkesmålare. Du ska leverera ett högt kvalitativt resultat och det ska göras tidseffektivt. På www.malare.nu hittar du mer information och tips. Där finns t ex. anvisningar för gesällprovet som hjälper dig som lärling att få en bild av vad du och arbetsgivaren ska göra under utbildningen för att du ska kunna avlägga ett godkänt gesällprov i sista utbildningsintervallet.

Arbetsmiljö
Yrkesmålare arbetar ofta från olika ställningar och många använder skylifts på sommaren. Du som lärling ställs ofta inför att arbeta med dessa hjälpmedel. Det krävs utbildning för att bygga ställningar och för att hantera en skylift. Det ska med andra ord finnas någon som gör dessa delar ifall du själv saknar behörigheten. Det finns alltid någon som har ansvar för arbetsmiljön, men du själv måste alltid vara ditt eget skyddsombud!   Betygskrav

Betygskrav för gymnasieelever

Sedan ett par år har måleribranschen betygskrav för gymnasieelever. I måleribranschen tycker vi att en målare behöver en gedigen utbildning, både teoretiskt och praktiskt. 

Det är naturligt för oss att alla ämnen är lika viktiga. Därför är goda resultat i gymnasiegemensamma ämnen lika viktigt som resultaten i karaktärsämnen. Måleribranschens Yrkesnämnd har valt att premiera goda studieresultat för de elever som uppfyller branschens krav. Detta innebär att elever som uppfyller branschens krav kommer att vid examen tilldelas fler utbildningstimmar än de som inte gör det. Elever kan enkelt se vilka betygskrav som gäller på MYN:s hemsida: http://malare.nu/Malare/Utbildning/Betygskrav-for-gymnasieelever/Lärlingsportalen

Skaffa ett användarkonto i Lärlingsportalen!

Numera kan lärlingar som fått en anställning skaffa ett användarkonto i Lärlingsportalen. På så sätt kan lärlingen själv se vad som registrerats på hen i Lärlingsportalen och följa upp sin egen utbildning. 

Elever på Bygg- och anläggningsprogrammet/måleri registreras först då de tagit examen, så därför är det inte möjligt för elever att logga in i Lärlingsportalen, men för lärlingar och arbetsgivare är Lärlingsportalen ett bra hjälpmedel i dialogen om hur utbildningen ska planeras och läggas upp. Mer information om hur du som lärling skaffar ditt användarkonto finns på MYN:s hemsida: http://www.malare.nu/Malare/Utbildning/Larlingsportalen-for-larlingar/Verktyg

Verktygsutrustning för lärlingar

Måleribranschens Yrkesnämnd tog 2012 fram en verktygslista som styr innehållet i lärlingarnas verktygsutrustning. Det är MYN:s uppfattning att skolan ska erbjuda samma utrustning under utbildningstiden.

Verktygsutrustningen som används under utbildningstiden i gymnasieskolan eller vid vuxenutbildning är skolans egendom. När eleven får sin första lärlingsanställning hos ett måleriföretag så ansvarar företaget för att förse sin lärling med fullständig verktygsutrustning. Ta del av hela verktygslistan på MYN:s hemsida. www.malare.nu/Global/Blanketter/Verktygslista.pdf


Länkar till erbjudanden som är intressanta för yrkeslärare

Lärlingslåda från Anza
np.netpublicator.com/netpublication/n16572452

Festools skolprogram
www.festool.se/Service/Pages/skolprogram_malare.aspx


Vill du bli volontär på Europas största yrkestävling - EuroSkills 2016? Nu har du chansen!

I december i år kommer de 500 bästa unga professionella i Europa att tävla på Svenska Mässan i Göteborg och vi behöver din hjälp. 

Nu kan du ansöka om att bli volontär i Göteborg under EuroSkills i december. Uppdragen kommer att vara många och spännande och kan handla om allt ifrån att hjälpa till under tävlingar till att vara support, jobba med media och kommunikation, eller hjälpa till med logistik och transport eller säkerhet. Vi söker dig som är trevlig, serviceinriktad, pålitlig och behärskar engelska. Du får en upplevelse utöver det vanliga och en chans att vara en del i ett fantastiskt team av närmare 500 personer. 

För mer information och ansökan gå in på euroskills2016.com/get-involved/ 
Vi ser fram emot din ansökan! Glad sommar!


 
Nästa