Mars 2014

Exotiskt tema i årets Måleri-SM

Under början av 2014 har tre kvaltävlingar i Måleri-SM, som i år har temat exotiskt, genomförts i Stockholm, Umeå och Kristianstad. Totalt deltog 31 unga målare och utav dem har nio stycken gått vidare till SM-finalen som äger rum i Umeå. De tre målare som tar medalj i SM-finalen bildar tillsammans målerilandslaget och den bästa landslagsmålaren representerar Sverige i Måleri-VM 2015 i Brasilien.
En stor del av de tävlande i år är elever vid Bygg- och Anläggningsprogrammet inriktning måleri. Enligt många av de tävlande eleverna har lärarna haft en stor del i valet att ställa upp i Måleri-SM. Flera av dem hade sina lärare med sig som coacher och stöd.
 
- Våra yrkeslärare gör ett fantastiskt jobb och är otroligt viktiga för eleverna. Tack vare dem har vi sett många duktiga, självsäkra elever i Måleri-SM som har gjort ett riktigt bra jobb. I år har många av eleverna haft en tydlig plan för tävlingen som gjort att de kunnat arbeta systematiskt och strukturerat, säger Jonas Lindberg som är utbildningsansvarig på Målaremästarna.


Följande unga målare har tagit sig vidare till finalen i Måleri-SM:
  • Carolina Forssander, 20 år från Vagnhärad, lärling på Henrik Lindh Måleri AB i Trosa.
  • Dennis Olsson, 19 år från Järfälla, lärling på Larsson Örnmark Målerifirma AB i Stockholm.
  • Jenny Albertsson, 18 år från Töreboda, elev på Kavelbrogymnasiet i Skövde.
  • Linnea Wallén, 18 år från Huddunge, elev på Praktiska gymnasiet i Uppsala.
  • Anna Selander, 21 år från Göteborg, lärling på Celander AB i Mölndal.
  • Emil Eriksson, 18 år från Rättvik, elev på S:t Mikaelsskolan i Mora.
  • Philip Fredriksson, 18 år från Skara, elev på Kavelbrogymnasiet i Skövde.
  • Sofia Gumaelius, 20 år från Skövde, lärling på Magnussons Måleri i Hjo.
  • Erika Karlberg, 18 år från Trollhättan, elev på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.
Färg på tillvaron hos Anna Åberg
I årets omgång av Måleri-SM har vi sett många kreativa  dekorationsmålningar och proffsigt utförda arbeten. Tillsammans med Timblads Måleri, Alcro och Anza har Måleribranschens Yrkesnämnd varit hemma hos Anna Åberg, bloggare på Damernas Värld, för att utföra ett inredningsprojekt som är baserat på och inspirerat av tävlingsmomenten i den prestigefyllda tävlingen.

I Måleri-SM sätts unga, duktiga målares kunskaper på prov med flera olika tuffa moment. Delmoment som dekorationsmålning, färgnyansering och schablonering, är inspirerade av naturliga inslag i måleriyrket.
  
Inför projektet fick Anna Åberg veta mer om tävlingsdeltagarna och vad de gör i Måleri-SM. Baserat på det letade hon reda på en inspirationsbild föreställande en färgnyansering som hon fastnade för. Tillsammans med målarna Jesper Eriksson och Berndt Drotz på Timblads Måleri blev inspirationsbilden verklighet i form av en vägg.
 
- Oftast har kunderna en tydlig uppfattning om vad de vill ha. Som målare är det vår uppgift att se till att den blir verklighet och bidra med expertis kring färgsättning och liknande, säger Jesper Eriksson.
 
Anna Åberg, som skriver mycket om inredning, tyckte att det var ett väldigt kul projekt och att måleriföretaget gjorde en fantastisk insats. 
- Utan måleriföretaget hade väggen inte sett ut som den nu gör. Jag fick jättefin hjälp och svar på alla mina frågor och funderingar både före och under arbetet. Jag är supernöjd, säger Anna Åberg.

Se det färdiga resultatet på Anna Åbergs blogg, eller på Målare.nu på Facebook.
Ökade möjligheter med validering
 
För den som vill arbeta som målare men som saknar gymnasieutbildningen, innebär valideringen att alternativa dörrar in i branschen öppnas. En målare som har validerats, får ett valideringsintyg som ger en tydlig bild över vilka kunskaper individen har och inte har, samt vilka momenten är där det behövs mer träning. Under förra året validerades 105 personer.

- Jag tycker att det finns en brist på äldre målare. Det är otroligt bra med unga målare som kommer direkt från gymnasiet men det är bra att också kunna ta in vuxenelever som har annan typ av erfarenhet. Med valideringen har jag som arbetsgivare större upptagningsområde och kan anställa yrkesväxlare eller målare som saknar giltigt yrkesbevis, säger Fredrik Sager på Stoby Måleri i Växjö som har anställda på företaget som genomgått validering. 

Valideringen innebär att branschen kan bli mer flexibel och att fler kan få chansen att bli målare. Måleribranschens Yrkesnämnd har tagit fram en nationell valideringsmodell som ska leda till att de personer som valideras, yrkesvärderas på ett systematiskt och rättvist sätt samt blir efterfrågade av måleriföretagen. 

- Valideringen har en hög trovärdighet i Sverige och görs exakt likadant oavsett var i landet den utförs. Man ska komma ihåg att företagen gör stora investeringar i lärlingarna när de anställer. Valideringen är en naturlig del i detta och det är klart att lärlingarna får stort förtroende från arbetsgivarna som väljer att satsa på dem. För arbetsgivarna är valideringen i sin tur ett bra sätt att värdera rekryterad personal som inte har genomgått den ordinarie måleriutbildningen, säger Björn Nilsson som är validerare och kvalitetskontrollant för alla valideringar som görs.

Mer information om validering

 

Läs hela nyhetsbrevet


 
Nästa