Maj 2013

Sofie satsar på guld i VM

Möt Sofie Lindgren, 18 år från Krokom, som tagit sig hela vägen till Måleri-VM i Leipzig i sommar. 

Hur tog du dig till Måleri-VM?
– Det började med att jag vann en utslagstävling på skolan och fick åka till till SM-kvaltävlingen i Umeå. Kvaltävlingen i Umeå gick så pass bra att jag slutade som vinnare, vilket innebar en biljett till SM-finalen i Malmö. Jag tränade jättehårt efter skolan för att förbättra mina chanser och fick mycket hjälp av min coach och lärare Åke. Väl där slutade jag på en tredjeplats, vilket var jättekul. Det sista steget var en kvaltävling till VM, där de tre bästa i SM deltog. Trots en tung förkylning och feber gick det ännu bättre än SM och det hela slutade med att jag är Sveriges representant i VM.

Hur går förberedelserna inför VM?
– Det går bra! Jag jobbar fortfarande på att förbättra alla detaljer. Allt måste gå bra under tävlingen, så det handlar om att öva tills det sitter. Det var så jag tog mig till VM, så jag tänker fortsätta på det spåret.

Vad tävlar man i på Måleri-VM?
– Det är samma moment som i SM, det vill säga snickerimålning, tapetsering, fri dekorationsmålning, bildöverförning och färgnyansering. Svårast är snickerimålning.

Vilken är din bästa gren?
– Jag skulle nog säga bildöverföring, men det visar sig väl i VM. 

Vad fick dig att börja tävla i måleri?
– Framför allt drivande lärare som trodde på mig. Mina lärare och min familj har betytt jättemycket för att jag överhuvudtaget skulle orka och våga ställa upp och tävla. Att de dessutom har fortsatt hjälpa mig sedan jag gick vidare efter kvaltävlingen till VM har också haft väldigt stor betydelse. 

Det här är Måleri-VM

I år avgörs den 42:a upplagan av Yrkes-VM, eller World Skills som det också kallas, i tyska Leipzig. Redan 1950, då den första tävlingen ägde rum, var tanken bakom Yrkes-VM att övertyga ungdomar och deras föräldrar, lärare och blivande arbetsgivare att det behövdes ett fungerade system för yrkesutbildningar. I samma anda åker 24 svenska ungdomar under 23 år till Leipzig i sommar. Där sätter de sina kunskaper på prov och visar upp sina yrkesfärdigheter.

Sammanlagt 18 målare tävlar i kategorin måleri under Yrkes-VM. Momenten man tävlar i är snickerimålning, tapetsering, fri dekorationsmålning, bildöverförning och färgnyansering och tävlingarna pågår i fyra dagar.

Sverige har deltagit i Måleri-VM vid sex tillfällen och den bästa placeringen hittills innehar Andreas Gärdin Hyttsten som var Sveriges representant vid förra VM, 2011 i London. Han är även Sofie Lindgrens coach inför hennes deltagande i årets VM, där man givetvis går för guld.

VM i siffror

  1. Det svenska yrkeslandslaget består av 25 personer.
  2. Sveriges bästa placering i Måleri-VM har Andreas Gärdin Hyttsten som kom på en delad fjärdeplats vid förra tävlingen, i London 2011.
  3. Under Yrkes-VM tävlar 1032 personer i sammanlagt 46 olika yrkesgrenar.
  4. Cirka 200 000 besökare kom till Yrkes-VM 2011.

Lärlingsportalen lever

Nu har Lärlingsportalen äntligen öppnat. Lärlingsportalen ersätter lärlingens tidigare utbildningsbok i papper och de flesta av MYN:s blanketter.

Elevens utbildningsböcker ska från och med nu registreras i Lärlingsportalen när eleven har gått färdigt byggprogrammet inriktning måleri, det vill säga i slutet av vårterminen år 3. Det är mycket viktigt att det sker i direkt anslutning till att eleven går ut år 3, eftersom eleven inte kan anställas som lärling förrän utbildningsboken är registrerad i Lärlingsportalen.

Det här innebär att du som yrkeslärare på Byggprogrammet inriktning måleri behöver ett användarkonto i Lärlingportalen för att kunna utfärda eller registrera dina elevers utbildningsböcker. Detta gäller dock inte lärare som endast bedriver vuxenutbildning. Deras elever kommer att erhålla sina utbildningstimmar i samband med att de anställs som lärlingar.

Det är enkelt att erhålla ett konto i Lärlingsportalen. Du skickar först en ansökan till MYN och när den har godkänts kommer dina inloggningsuppgifter att skickas per post till din folkbokföringsadress. Mer information om hur du ansöker om ett användarkonto får du genom att kontakta MYN. Innan du registrerar elevens utbildningsbok i Lärlingsportalen måste detta godkännas skriftligen av eleven själv, på angiven blankett. 
Nästa