September 2015

Jenny satte Sverige på kartan i Brasilien

Efter en intensiv och utmanande tävlingsvecka i Sâo Paulo blev det till slut Frankrike som tog hem guldet i Måleri-VM 2015. Österrike tog hem silvermedaljen och Schweiz placerade sig på tredje plats. 

Tjugoåriga stjärnskottet Jenny Albertsson från Töreboda försvarade de svenska färgerna och gjorde en imponerande insats som resulterade både i en topplacering och en hedersmedalj för Sverige. 

Jenny imponerade stort på domarna och kom på sjätte plats. Jenny erhöll också en ”medallion of excellence” – en hedersmedalj som tilldelas tävlingsdeltagare med tillräckligt höga poäng. Finland och Storbritannien delade på fjärdeplatsen, värdnationen Brasilien slutade på femte plats. 

– Jag återvänder till Sverige med stolthet och glädje! Att lyckas ta sig in bland topp tio känns fantastiskt roligt, att dessutom få hedersmedalj är som grädde på moset. VM-uppladdningen tillsammans med Yrkeslandslaget har också varit fantastiskt rolig, det är en ”once-in-a-lifetime”-upplevelse som är svårslagen, säger Jenny Albertsson. 

Måleri-VM är en del av Yrkes-VM och pågick mellan den 11 och 16 augusti i São Paulo, Brasilien. Yrkes-VM är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år. Det är en spektakulär tävling och en imponerande uppvisning av olika yrken. Under Yrkes-VM 2015 tävlade över 1200 unga yrkesverksamma från cirka 60 länder. Över 50 olika yrkesgrenar var representerade i tävlingen i år, måleriyrket var en av de grenarna. 

Mer information om Måleri-VM 2015 finns på:
www.malare.nu/Tavlingar/Maleri-VM-2015
www.facebook.com/malare.nu

Tjugoåriga stjärnskottet Jenny Albertsson från Töreboda försvarade de svenska färgerna.Lärlingens timmar ska fördelas i Lärlingsportalen!

Genom Lärlingsportalen har måleribranschen fått ett bra verktyg för att följa upp lärlingarnas utbildning. Varje månad ska arbetsgivare registrera sina lärlingars utbildningstimmar i Måleriportalen. Efter 7 dagar överförs informationen till Lärlingsportalen. 

För att allt ska bli rätt är det viktigt att lärlingen dokumenterar sin utbildning i arbetskortet och överlämnar detta till arbetsgivaren. Arbetsgivaren i sin tur fördelar sedan timmarna på respektive arbetsmoment i samband med rapportering till Måleriportalen. 

MYN har sett att många arbetsgivare inte fördelar lärlingarnas timmar i olika arbetsmoment. Det kan bero på flera olika orsaker, men som yrkeslärare kan du hjälpa till genom att tidigt i utbildningen få in rutinen att eleverna dokumenterar sin utbildning i arbetskortet. Då blir det lättare för eleven när han/hon får en anställning. Arbetskortet finns att ladda ner på MYN:s hemsida

Under sommaren har många skolelever från Bygg- och Anläggningsprogrammet feriearbetat. MYN vill påminna lärare om att en förutsättning för att eleverna ska kunna tillgodoräkna sig sina utbildningstimmar i Lärlingsportalen är att elevernas arbetskort signerats av arbetsgivaren och lämnas in till yrkesläraren. Yrkesläraren ansvarar sedan för att i samband med examen rapportera timmarna i Lärlingsportalen.Lärarkonferens 2015

Lärarkonferens 2015

Under höstlovet, den 26-27 oktober, är det dags för Måleribranschens Yrkesnämnds årliga lärarkonferens. Denna gång träffas vi i Knivsta utanför Stockholm. Tema för konferensen är arbetsmiljö och i synnerhet psykosocial arbetsmiljö i skola och arbetsliv. 

Vi kommer också att titta på rekryteringen till måleribranschen och diskutera hur vi bäst matchar elevernas kompetens mot arbetsgivarnas behov. Till vår hjälp har vi bjudit in flera intressanta talare, inte minst Milad Mohammadi - en av landets mest efterfrågade föreläsare just nu.

Missa inte chansen att delta i programmet och träffa kollegor från hela landet. Inbjudan och information om hur du anmäler dig hittar du på MYN:s hemsida: www.malare.nu/Yrkeslarare/Malerilararkonferens-2015.MYN:s nya Youtubekanal, kallad "Måla!"


Nya filmer och presentationer att använda vid öppna hus

Under våren har MYN satsat på att förbättra och komplettera det rekryteringsmaterial som erbjuds företrädare för skolor. Sedan tidigare erbjuds en broschyr, "Gör världen vackrare", via Utbudet, som du som lärare eller SYV kan beställa. 

Branschen har även valt att tillsammans med Alcro producera sex avsnitt av serien "Världens bästa målare". Serien beskriver Jenny Albertssons förberedelser inför och erfarenheter efter VM-tävlingen i São Paolo i Brasilien. Filmerna har publicerats på MYN:s nya Youtubekanal, kallad "Måla!" www.youtube.com. Filmerna är tänkta att profilera branschen och Jennys fantastiska insats, men MYN vill tipsa om att de även kan användas när skolor har öppna hus. 

För att komplettera filmserien har MYN även låtit producera en film som handlar om Jennys insats under själva VM-tävlingen. Den väntas vara klar under oktober. Även denna film kommer att vara tillgänglig för lärare att kunna använda för att locka fler elever till att tävla och som hjälp i skolornas rekryteringsarbete.

MYN har även uppdaterat den Powerpointpresentation som beskriver måleriyrket och varför man ska bli målare. Presentationen kan med fördel användas inför inriktningsval och för att informera om yrket. Presentationen hittar du i dokumentlistan på MYN:s hemsida: www.malare.nu/Yrkeslarare


 
Nästa