Kvalifikation byggnadsmålare

 

Arbetet som byggnadsmålare omfattar flera arbetsmoment i olika miljöer, på olika underlag, med olika arbetsmaterial och med olika tekniker och olika verktyg, vilket ställer stora krav på specifik yrkeskompetens. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där byggnadsmålaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer. Det ställs även stora krav på kvalitet och produktivitet.

Måleribranschens parter har i samarbete med Validering Väst tagit fram en kvalifikation för yrket byggnadsmålare som beskriver de kompetenser som en byggnadsmålare förväntas besitta. Kvalifikationen ligger till grund för den utbildningsplan som finns för lärlingsutbildning, den måleriutbildning som genomförs i gymnasie- och vuxenutbildning samt för validering inom måleriyrket. 

Kvalifikationens kompetenskrav säkerställer byggnadsmålarens yrkeskompetens för att självständigt och i samarbete med andra med förståelse för helheten och med hänsyn tagen till hälsa, miljö och säkerhet, kunna planera och utföra de arbeten som förkommer inom måleriyrket i enlighet med gällande kvalitets- och produktivitetskrav. 

Kvalifikationen består av 6 delkvalifikationer: 
1. Snickeri invändigt (underbehandling, färdigbehandling) 
2. Tak och väggar invändigt (underbehandling, färdigbehandling, tapetsering, vävsättning) 
3. Trä och mineraliska ytor utomhus (underbehandling, färdigbehandling) 
4. Fönstermålning (underbehandling, färdigmålning) 
5. Övriga arbetsmoment (våtrum, plåt, stål och golv) 
6. Baskompetenser (arbetsmiljö, miljö, ackordsarbete, bockar/ställningar/stegar/sax- och skylift, beräkning materialåtgång, ritningsläsning, färglära/NCS, facktermer, lagar/regler)

 

Läs Kvalifikationen för byggnadsmålare

Kvalifikation byggnadsmålare