Dessa ska tävla i Måleri-SM 2020

Hugo Persede, Wilma Haglund och Amanda Andersson fick alla varsin guldbiljett när gick vidare till SM från castingen i Kristianstad

Efter ett rekordhögt söktryck och två castingar står det nu klart vilka som kommer att tävla i Måleri-SM 2020. I år blev det dessutom nio tävlande i stället för åtta, eftersom två av de tävlande hade samma poäng och hamnade på en gemensam tredjeplats. 

Vi är glada över att presentera följande medverkande detta år: 

  • Wilma Haglund, De la Gardie-gymnasiet, Lidköping. Coachas av: Susann Hallgren, yrkeslärare De la Gardie-gymnasiet
  • Daniel Göransson, Stockholms byggtekniska gymnasium, Tullinge. Coachas av: Britta Spencer, 2019 års nordiska mästare i måleri, målare hos Stadsmålarna
  • Anna Norrman, Fyrvalla gymnasium, Östersund. Coachas av: Vincent Liljeteg, yrkeslärare Fyrvalla gymnasium
  • Frida Hedin, Sollefteå gymnasium, Sollefteå. Coachas av: Jerry Johansson, platschef Sandå måleri
  • Hugo Persede, Wendesgymnasiet, Kristianstad. Coachas av: Jacob Melin, yrkeslärare, Wendesgymnasiet
  • Rebecca Ringstad, Syd måleri i Malmö, Bara. Coachas av: Sofie Glanrup som tävlade i Måleri-VM 2013 och nu är målare på Syd måleri i Malmö. 
  • Amanda Andersson, Sandå måleri, Kristianstad. Coachas av: Jacob Melin, yrkeslärare, Wendesgymnasiet
  • Wiktoria Partyka, Stoby måleri, Helsingborg. Coachas av: Alexander Löfgren, platschef Stoby måleri 

    Måleri-SM tävlande 2020Årets måleritävlingar har påverkats mycket av den rådande situationen kring Covid-19. Yrkes-SM ställdes in och Måleri-EM, som genomförs under Euroskills, har blivit flyttat till januari 2021. MYN har därför beslutat att anordna Måleri-SM i egen regi under hösten 2020.

- Det känns mycket bra. Vi har ett startfält med duktiga unga målare som vi så gärna vill följa. Det var självklart för oss att försöka genomföra tävlingen. Vi hoppas att det är möjligt under hösten, säger Jonas Lindberg, kanslichef på MYN.

Det som följer nu för de tävlande och deras coacher är att själva träna på de tävlingsuppgifter som de står inför. De har fått praktiska tips och tricks inför SM tillsammans med Målerilandslagets coach Björn Nilsson. 

– Vi vet att de presterar ännu bättre om de känner en trygghet inför de olika momenten, säger Björn. 

Träning för tränarna
Men det är inte bara de tävlande som ska tränas. Även coacherna får träning – i att coacha sina adepter.

– Det är ett viktigt jobb att stå bredvid någon och stötta den i de moment som de står inför, därför vill vi ge dem chansen att också ställa frågor och lufta sina funderingar, säger Stefan Hven, juryns ordförande. 

Träning ger måleriproffs
Nu väntar veckor av träning, men behövs det verkligen?

– Ja, det gör det. Och alla blir bättre av att träna, oavsett om det gäller sport eller måleri. Det är den proffsigaste målaren vi söker och då gäller det att ligga i, för i år är det tuff konkurrens med många duktiga tävlande, säger Björn Nilsson.