Björn Nilsson: "Vinnarskallen kommer alltid att finnas där"

Björn Nilsson är yrkeslärare inom måleri på Stockholms Byggtekniska gymnasium i Kista och har arbetat med måleri i 31 år. Björn är, utöver yrkeslärare, även Målerilandslagets coach och stöttar och tränar våra tävlande Britta Spencer och Art Arbsuwan som representerar Sverige i NM respektive EM nu i September 2018. Björn driver med framgång också kontot @malarlararen på Instagram.

Björn Nilsson, yrkeslärare och coach

Björn, hur känns det nu när det börjar att dra ihop sig för tävlingar?
 – Det är jättekul att tävla och se alla otroligt duktiga unga målare som finns i Sverige och internationellt.

Vad är Britta och Arts styrkor?
 – Britta är snabb, bra på att planera och duktig på tapeter. Art är otroligt motiverad. Duktig på att dekoration, så Arts fria dekoration på EM kommer bli spännande att se.

Du har varit med ett tag, i hur många mästerskap har du coachat tävlingsdeltagarna?
– Jag har inte varit med så länge internationellt, ett VM (Worldskills) i Abu Dhabi förra året. Nationella tävlingar har det blivit några stycken både som arrangör, domare och coach.

Är du själv en riktig tävlingsmänniska?
– Ja det är jag. Förr var vinna det enda som gällde i allt men nu har jag lugnat ner mig och ser till min egen prestation och inte till andras prestationer. Men vinnarskallen kommer alltid finnas där.

Vad är det bästa med att vara yrkeslärare?
– Få jobba med ungdomar/människor, utbildning samt med måleri. Se ungdomarna utvecklas och mogna från årskurs 1 till studenten samt att de får en anställning efter studenten, då känner jag att jag lyckats. Företagare våga släpp fram kreativiteten i ungdomarna så de får visa vad de kan.

Varför ska man bli målare?
– För det är så kul, fritt, träffar människor, nya arbetsplatser, kreativt, utmaningar, gör människor glada, arbetskamrater, det finns mycket bra med måleriet.