Intervju med Britta Spencer, Nordens bästa målare

Britta Spencer är precis hemkommen efter nästan en hel vecka i Helsingfors. Hon är nu titulerad Nordens bästa målare tillsammans med Norge och Danmark. Här nedan berättar Britta om tävlingen, vägen mot vinst och varför måleri är världens bästa yrke.

Britta Spencer Nordisk mästare 2018

Först och främst, grattis Britta. Hur känns det efter en vinst?
– Det känns väldigt bra faktiskt. Jag är stolt över mig själv att jag tagit mig så långt.

Hur var känslan under tävlingens gång? 
– Jag kände mig mestadels lugn under tävlingen helt ärligt. Det kändes som att jag låg bra till och följde schemat jag och Björn lagt upp.

Vad var svårast under tävlingen?
 – Det svåraste var nog egentligen att ytorna inte alls var som jag hade förväntat mig. Det blev en hel del extra jobb som jag inte var förberedd på. Plus att det inte är superlätt att sätta en mönstrad tapet snyggt om vinklarna inte är helt raka.

Vad tar du med dig från tävlingen?
– Att det mesta går att lösa bara man är lugn och accepterar läget.

Du hade med dig din och målerilandslagets coach Björn Nilsson som även varit din lärare på gymnasiet. Vad har han betytt för dig inför och under tävlingen?
– Han har varit helt fantastisk både under träningen innan men även under tävlingen. Han har verkligen kunnat lugna ner mig när det behövts, vilket jag tror har varit superviktigt. Han är en väldigt stor del till att jag vunnit!

Vad har varit mest utvecklande om vi ser till hela din resa, från casting, SM och nu NM?
– Svår fråga, men jag skulle nog svara att det som har utvecklats mest är mitt förtroende på mig själv. Jag blir inte alls lika nervös längre när nån kollar på när jag jobbar.  

Vad skulle du säga till andra unga målare som funderar på att delta i ett mästerskap?
– Ta steget och våga! Det är en upplevelse rikare, hur det än går.

Och till sist, varför är målare världens bästa yrke?
– För att du ser att det händer saker när du jobbar, vilket gör att du känner dig nöjd över dig själv. Sen också att det är ett yrke som aldrig går ur tiden. Plus att det är jätteroligt såklart!