Céline Hansen visade framfötterna vid Måleri-NM i Oslo

 

Efter tre dagars hårt tävlande i Oslo mellan den 14 – 16 september, har så till sist Måleri-NM avgjorts för den här gången. Sveriges tävlande, SM-silvermedaljören Céline Hansen från De la Gardiegymnasiet i Lidköping, var yngst i startfältet men utmärkte sig snabbt.

I moment som tapetsering, snickerimålning, bildöverföring och fri dekoration, fick de tävlande mäta sina färdigheter i en vänskaplig landskamp, de nordiska länderna emellan. Céline Hansen utmärkte sig genom sin stilsäkra båsdesign och genomtänkta motiv till den fria dekorationen, flitigt påhejad av SM-vinnaren Wilma Engelbrektsson och lärare Susann Hallgren, som också var med på plats.
 

Sveriges tävlande Céline Hansen framför sin fria dekoration – Ett porträtt av den norske konstnären Edvard Munch
Sveriges tävlande Céline Hansen framför sin fria dekoration – Ett porträtt av den norske konstnären Edvard Munch

 

Mycket genomtänkt

Temat för årets NM hade stark lokalanknytning, då den norske kontnären Edvard Munchs ikoniska verk “Skriet” utgjorde basen för bildöverföringsmomentet. De tävlande tilldelades även av tävlingsledningen förutbestämda tapeter, och fick i uppgift att knyta samman sitt tävlingsbås genom ett fritt dekorationsmoment, och valet utav kulörer till snickerimålningen. Redan inför tävlingen var det många i det svenska lägret som häpnade över det arbete som 18-åriga Céline Hansen lagt ned på att forska kring konstnären och hans förflutna, för att sedan gestalta det i den fria dekorationen i form av ett kontrastrikt porträtt av den norske konstnären, med ett omplåstrat hjärta under sig.

 

Känsloladdat, men väldigt kul

Efter att tävlingsdelen avslutats och bedömningen skulle påbörjas, bad vi Céline svara på några frågor:

Först och främst – Hur känns det att ha tävlat i ett NM nu efter att tävlingen är avslutad?
– Det känns jätteskönt, det har varit känsloladdat men väldigt kul! 

Hur tycker du själv att det har gått? 
– Det har gått bra, nerverna har tagit över ibland och då blir det inte alltid som det är tänkt, men jag är nöjd!

Vilket moment var din favorit?
– Svårt att välja, men dörren eller den fria dekorationen var favoriterna!

Leila Al-Seadi, nytillträdd landslagscoach, fyller i:
– Alltså, det är nästan lite "Stolt mamma"-känsla just nu. Céline är verkligen supergrym! Jag tycker att hon gjort en enormt bra insats, som hon verkligen ska känna sig nöjd med. Hon har hanterat hela tävlingen galant, och även tagit utmaningarna under förberedelserna med en kanoninställning. Hon är yngst här och har verkligen visat att hon håller extremt hög klass både i förberedelserna och genomförandet.

Hur är känslan inför bedömningen?
– Det är lite nervöst, det kommer vara jämnt. Det känns lite spänt att bedöma efter någon annans kriterier, istället för kriterier som jag själv varit med och satt upp som under SM.
 

Sveriges Céline Hansen och den nytillträdde landslagscoachen Leila Al-Seadi framför det svenska tävlingsbåset.
Sveriges Céline Hansen tillsammans med den nytillträdde landslagscoachen Leila Al-Seadi framför det svenska tävlingsbåset.


Danskt guld

Tyvärr räckte inte den svenska insatsen hela vägen fram till guld den här gången – Den valören tillföll våra danska grannar, men landslaget känner sig tveklöst laddade inför framtida tävlingar.

Leila Al-Seadi:
– Absolut, vi har redan börjat peppa igång inför EM i Gdańsk nästa år. Jag tror att vi alla känner oss väldigt taggade efter detta. Det gör definitivt jag!