Målarcoachen om NM-vinsten: “Britta är en förebild för ungdomar”

Nu är Björn tillbaka i rollen som yrkeslärare på Stockholms Byggtekniska gymnasium efter nästan en vecka som coach i Helsingfors i Finland. Björn och Britta kom hem med en delad förstaplats i bagaget.

Målarlärare och coach Björn Nilsson

Hur känns det?
– Det känns jättebra, Britta var grymt duktig. Jag är stolt över hennes prestation. Hon är en helt underbar tjej att tävla med. De andra nordiska länderna ska vara avundsjuka på att vi har en sådan stjärna som Britta. Men, vi kan alltid bli bättre, säger Björn Nilsson.

Du har erkänt att du är en riktig tävlingsmänniska, hur var dina nerver under tävlingen?
– Det är helt klart mer nervöst att stå på sidan än att tävla själv, tävlar man så kan man påverka sin egen situation och prestation, det kan man ju inte göra på sidan av som coach, så jag var väldigt nervös. Men Britta ska vara nöjd med sin egen prestation.

Hur ser du på Brittas utveckling? Du har följt henne från castingen länge.
– Jag träffade henne första gången då hon flyttade från Söderhamn till Stockholm och började på Stockholms byggtekniska gymnasium i årskurs 2. Lasse, min kollega, som var hennes lärare på skolan och jag försökte få Britta att tävla redan under skoltiden, men då var hon en otroligt blyg tjej så då var det ett tydligt NEJ från Britta. När jag såg att hon sökte till SM så var det en riktig positiv överraskning. Britta har alltid varit en duktig målare och hon har utvecklats och mognat som människa. Hon har en sån härlig självdistans och bjuder på sig själv. En riktig förebild för ungdomar som vill bli målare.

Vilket eller vilka var Brittas starkaste moment under tävlingen?
– Tapetseringen, det har hon alltid varit duktig på, men hon har utvecklats inom övriga tävlingsmoment också.

Vad tar du med dig från den här tävlingen, lärde du dig något nytt – eller är du fullärd?
– Nej, fullärd blir jag aldrig.. Det jag tar med mig är att de nordiska länderna kan utveckla tävlingen tillsammans så vi kan närma oss de bästa i Europa och världen, både för oss coacher som träning i bedömning enligt det bedömningsschema som vi använder oss av och för att de tävlande ska veta vilken kvalitet på de utförda momenten som krävs för att ta hem medalj.

Om knappt två veckor är det dags för dig att resa iväg igen på ett mästerskap och då är det EuroSkills i Budapest som är målet. Art Arbsuwan kommer att tävla för Sverige. Hur känns det inför tävlingen?
– Det känns bra! Det är en otroligt motiverad kille som åker till Budapest. Jag tror han skulle kunna träna hur mycket som helst och hela tiden. Han vill verkligen bli bättre i allt,  är så vetgirig och suger i sig allt jag tipsar om. Jag måste tacka Stefan, Arts före detta lärare på Sundsvalls gymnasium som ställer upp otroligt mycket och hjälper mig med träningen av Art, samt Arts arbetsgivare Anders på BW måleri i Sundsvall.

Till sist Björn, varför är målare det bästa yrket?
– Egentligen är målarlärare bästa yrket, säger han och skrattar.