Måleri-SM 2018

Den 25-27 april avgjordes Yrkes-SM i Uppsala. Åtta finalister från hela landet tävlade om titeln Sveriges bästa målare.

Följande tävlingsdeltagare tog medalj vid finalen i Måleri-SM 2018.
Guld: Elin Larsson, S:t Martins gymnasium.
Silver: Britta Spencer, Stadsmålarna.
Brons: Stina Granberg, Strömbackaskolan.

Vinnare SM 2018

 – Det känns jätteroligt att vinna, helt sjukt! Nu ser jag fram emot att tävla i EM, säger Elin. 

Tvåa och trea kom Britta Spencer och Stina Granberg som nu tillsammans med Elin Larsson bildar Målerilandslaget. Målerilandslaget kommer att coachas av yrkesläraren och målericoachen Björn Nilsson som har lång erfarenhet av att ta Sveriges bästa målare vidare ut till yrkestävlingar i världen. 

– Elin var en värdig vinnare. Vilket driv, engagemang och kunskap det finns hos henne. Det var en otroligt jämn och tävling, det ska bli en fröjd att se Elin utvecklas ännu mer inför EM och VM, säger Björn Nilsson. 

De tre målare som tar medalj i SM-finalen bildar tillsammans Målerilandslaget. Den bästa landslagsmålaren får sedan år 2019 representera Sverige i Måleri-VM i Kazan.

Årets tema:
Temata i årets Måleri-SM var "idol och förebilder". Temat genomsyrade hela tävlingsmontern och deltagarna fick själva fritt tolkat temat i sin fria dekoration.

Tävlingsmomenten under Yrkes-SM: 

1. Fri dekorationsmålning
Tävlingsdeltagaren har här chansen att visa sin kreativitet när de fritt får tolka temat "idol och förebilder". I den fria dekorationen måste deltagarna använda sig av max tre olika tekniker till sina verk.

2. Bildöverföring och schablonering
Med hjälp av mätverktyg och schablonering ska tävlingsmomentet i form av en fotbollströja med deltagarnas namn på målas upp på en skiva på väggen.

3. Återbruka mera 
Med spillbitar från tapetseringen ska tävlingsdeltagarna klä in en byrå.

4. Tapetsering
Tävlingsdeltagaren ska tapetsera väggen runt dörren med tilldelad tapet med superhjältemotiv.

5. Målning av snickerier och dörr
Dörren ska spacklas och målas av tävlingsdeltagaren i förutbestämd kulör.

Hastighetstävlingar

Två stycken hastighetstävlingar kommer att äga rum där tävlingsdeltagarna så snabbt som möjligt ska uppnå ett godkänt resultat. 

Mer information

För mer information om tidigare års tävlingar, tävlingsmoment, bedömningskriterier och tävlingsbåsens utformning, kontakta MYN-kansliet.  

Jonas Lindberg Måleribranschens Yrkesnämnd.
Vid frågor, kontakta Maria Marteleur på Storstad medieproduktion, tel: 072-837 67 61 eller mejl: maria@storstadmedieproduktion.se