Svenska Art Arbsuwan Europas snabbaste målare

Vinnare Art Arbsuwan
(Art Arbsuwan, Europas snabbaste målare 2018. Foto Cornelia Axelsson). 

Art Arbsuwan, 20, från Sundsvall har gjort en praktprestation i EuroSkills och EM-tävlingarna. Han har tävlat om att bli Europas bästa målare gentemot 14 andra. Art Arbsuwan vann hastighetsmomentet under EM-tävlingarna i måleri i Budapest.

BUDAPEST. Vid klockan 21.00 på lördagkvällen stod det klart. Svenska Art Arbsuwan Europas snabbaste målare.
– Det var överraskande att jag vann just det – därför är jag extra stolt över detta, säger Art Arbsuwan.

De tävlande har testats totalt fem moment: tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring och fri dekoration. Tävlingstiden var totalt 18 timmar.

Björn Nilsson, Målerilandslagets och Art Arbsuwans coach, är mäkta stolt över sin adept och över hur långt han har kommit i sin yrkesutveckling – både mentalt och måleritekniskt.

– Han har på ett strålande sätt tagit sig an utmaningen och tränat stenhårt för att komma dit han är i dag. Jag är otroligt stolt över honom, säger Björn Nilsson.

Målar kyrkor
Art Arbsuwan arbetar till vardags som målare och dekorationsmålare på BW Måleri i Sundsvall som är specialister på just dekorations- och kyrkomålningar.

– Jag har haft stor nytta av att kunna just detta i samband med EM-tävlingarna. Mycket handlar om kreativitet och noggrannhet i en kombination, säger han.

Kan få åka till VM i Ryssland
Art Arbsuwan och Britta Spencer från Bromma i Stockholm, bildar tillsammans Målerilandslaget. Britta Spencer tävlade i september i nordiska mästerskapet i Helsingfors och kom då på en delad förstaplats.

– Efter EM ska det avgöras vem av dessa två som får äran att åka till VM i Kazan i Ryssland nästa år. Vi vill välja den starkaste kandidaten med mest potential, så att hen får chans att utvecklas ännu mer inför VM, säger Björn Nilsson.

Vinnarna i Euroskills i Budapest var:
1. GULD:  Österrike, Patrick Reitbauer
2. SILVER: Ungern, Szabolcs Cseke
3. BRONS: Schweitz, Lea Meier