Tuff konkurrens under Måleri-VM 2017

WorldSkills, världens fjärde största tävlingsevenemang, gick av stapeln 14–19 oktober 2017 i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Sveriges representant i grenen måleri, Emil Eriksson från Miljönären Måleri AB i Rättvik, slet hårt i värmen. Konkurrensen var stenhård och Emil lyckades till slut kriga sig till en tolfteplats.

Måleri VM 2017

– Jag är oerhört nöjd med Emils prestation, säger Björn Nilsson, Emils coach. Vi har tränat hårt och Emil gör ett av sina bästa genomföranden precis när det gäller, men det räckte tyvärr inte till medalj denna gång.

Tävlingen består av flera moment, bland annat tapetsering, snickerimålning, bildöverföring, fri dekoration och färgnyansering. Nytt för i år var att delar av dörrbladet skulle sprutmålas, något som många deltagare var ovana vid. Just dörren var dock ett av de moment som Emil lyckades riktigt bra med.    

Emil och Björn, som båda deltog i WorldSkills för första gången, har lärt sig mycket av tävlingen. 

– Vi måste jobba med tempot och noggrannheten. Det är ofta tid och detaljerna som avgör. Sedan är det såklart annorlunda att få alla beskrivningar på engelska, säger Björn. Vi tar med oss många lärdomar till nästa gång.  

Vann gjorde Sebastian Gruber från Österrike, följt av Schweiz Sandra Lüthi och Frankrikes Justine Bossard.

Målare Emil VM 2017

Världsmästerskapen i måleri anordnas vartannat år i samband med WorldSkills. Sverige deltog i Måleri-VM första gången 2001. Tävlingsmomenten är i princip desamma som i Måleri-SM. Den bästa målaren i det svenska Målerilandslaget, Emil Eriksson från Rättvik, representerar Sverige vid Måleri-VM 2017. Emil jobbar till vardags som målare på Miljönären Måleri AB i Rättvik.

Vill du veta mer om tävlingsverksamheten? Kontakta Jonas Lindberg, MYN, jonas.lindberg@maleriforetagen.se.