Art näst bäst bland de nordiska länderna i Måleri-VM

Art Arbsuwan, 21, från Sundsvall har gjort en fantastisk prestation under Måleri-VM i Kazan, Ryssland. Under fyra intensiva dagar har han tävlat om att bli Världens bästa yrkesmålare.

 

KAZAN. Förra året blev Art Arbsuwan snabbast i Europa i samband med EM-tävlingarna i måleri i Budapest. Igår hyllades han tillsammans med resten av det svenska yrkeslandslaget under avslutningsceremonin på Kazan Arena i Ryssland. 

 

Under fyra dagar har tävlanden från 23 länder genomgått sex moment: tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring, hastighet och fri dekoration. Konkurrensen har minst sagt varit hög under VM. Med åtta poängs skillnad är Art näst bäst bland de nordiska länderna från Danmark som kom först. 

 När jag sökte till Måleri-SM var jag en helt annan person än jag är nu, när jag gjort både EM och nu VM. Jag är så tacksam för allt stöd jag fått hemifrån och från min coach och lärare och alla på jobbet, säger Art. 

Att tävla mot resten av världen gör en ödmjuk. Det finns andra tävlanden som har varit fantastiskt bra och jag har mest tävlat mot mig själv i alla mästerskap jag deltagit i, säger Art. 

 

Björn Nilsson, Målerilandslagets och Art Arbsuwans coach, är oerhört stolt över Arts insats och hur långt han har kommit, inte enbart måleritekniskt utan också mentalt. 

 Han har förändrats så enormt. Från den lilla osäkra killen till den här mannen som står här, med ett enorm självförtroende. Nä, nu börjar jag grina igen, säger Björn Nilsson sekunderna efter Art avslutat sin insats i Måleri-VM. 

 

Från världsmästerskap till vardag Art Arbsuwan arbetar som målare och dekorationsmålare på BW Måleri i Sundsvall som är specialister på dekorations- och kyrkomålningar. Nu åker han hem till Sverige och byter landslagströjan mot arbetskläderna. 

 

Det är stort att få träffa människor från så många andra länder. Och även om pressen ibland var total så kommer jag bära med mig det här som ett fint minne för livet. Nu åker jag tillbaka till Sundsvall. Mitt jobb drar igång på torsdag, så jag stämplar in kl sju som vanligt. 

Här följer listan för de 20 topplacerade som deltog i Måleri-VM 2019.

1. Stefan Planitzer, Österrike 

2. Daniela Ziller, Schweiz 

3. Mathilde Mortier, Frankrike

4. Jun Li, Kina 

5. Jessica Jörges, Tyskland 

6. Valeriia Balvanova, Ryssland 

7. Dominik Miribung, Södra tyrolen, Italien

8. Chih-Heng Lium Taipei

9. Callum Bonner, Storbrittanien 

10. Kamilla Højrup, Danmark 

11. Olivér Simon, Ungern

12. Desirée Ackermann, Lichtenstein 

13. Art Arbsuwan, Sverige

14. Reetta Härkönen, Finland 

15. Gabriel Santos, Brasilien 

16. Katrin Ansper, Estland 

17. Job Budding, Nederländerna 

18. Sahil Kapil, Indien 

19. Ayan Sisenov, Kazakhstan 

20. Ahmad Naim Mohamad Rosli