De vann Måleri-SM 2024 – här är Sveriges bästa målare

Vinnarna i Måleri-SM 2024
Vinnnarna i Måleri-SM 2024. Från vänster: Sandra Mellgren, De la Gardiegymnasiet, Céline Hansen,
Västgöta Färgservice, och Leon Thorby Löfberg, Kungsmadskolan. 

Efter tre intensiva tävlingsdagar vid Måleri-SM i Karlstad den 23-25 april har tre vinnare korats. Sveriges bästa målare 2024 heter Céline Hansen och kommer från Vara. Hon jobbar på Västgöta Färgservice och är med i SM för andra gången. Hon ställde upp igen för att få revansch – och det fick hon. 

– Det känns helt overkligt. Jag trodde inte det här. Det har varit så mycket motgångar och jag visste knappt om jag skulle hinna klart, säger Céline. 

Céline Hansen, Sveriges bästa målare 2024
Vinnaren av Måleri-SM 2024, Céline Hansen.

På andra plats kom Sandra Mellgren från De la Gardiegymnasiet. Det är samma gymnasium som förstaplatsvinnaren Céline tidigare gick på. Sandra och Céline har även samma coach – Susann Hallgren. 

– Det betyder jättemycket, det visar vad man har kämpat för, säger Sandra Mellgren.

På tredje plats kom Leon Thorby Löfberg från Kungsmadskolan i Växjö.

– Det är sjukt. Det känns så bra och det är jättekul att få tävla vidare och göra detta igen, säger Leon som länge har velat representera Sverige i måleri. 

Under Måleri-SM har åtta finalister tävlat i momenten färgnyansering och hastighetsmoment, snickerimålning, tapetsering, fri dekoration och bildöverföring. De tävlande har visat upp en enorm kompetens och ett driv för måleriyrket.

På plats är Célines arbetsgivare Johnny Puska. 

– Det var en knivskarp konkurrens men hon knep hem det idag. Det är fantastiskt kul. Hon är supercool i pressade situationer vilket vi såg här idag, säger Johnny. 

Mellan den 23-25 april har Måleri-SM ägt rum i Karlstad där finalisterna Sandra Mellgren, Céline Hansen, Maja Olesen, Rami Kharoti, Alexandra Hagmer, Leon Thorby Löfberg, Madeleine Pussinen och Alva Dorch alla medverkade.

Måleri-SM genomförs av Måleribranschens Yrkesnämnd inom ramen för WorldSkills Swedens tävling Yrkes-SM. Vinnarna får sedan representera Sverige i internationella tävlingar vid bland annat EM och VM.