Måleribranschens nyhetsbrev, september 2024

 

Med siktet på medaljen: Wilma Engelbrektsson blir historisk i Måleri-VM 2024

Wilma Engelbrektsson under VM i Lyon
Wilma Engelbrektsson under VM-tävlingen i Lyon.
Foto: Victor Fremling, WorldSkills Sweden (CC BY-NC-SA 2.0)

Under WorldSkills i Lyon 2024 tävlade 20-åriga Wilma Engelbrektsson i Måleri-VM. Nästan ett decennium har gått sedan en målare vann en Medallion for Excellence, men under Måleri-VM i Lyon tog Wilma hem medaljen. Utmärkelsen tilldelas de tävlande som visar sin yrkeskunskap på exceptionell nivå.

– Jag förväntade mig att få en Medallion for Excellence. Om jag har bestämt mig för något så blir det så. Jag gör vad jag måste för att komma dit, vad som än krävs, säger Wilma.

Både Wilma och hennes coach Leila-Tiba Al-Seadi hade siktet inställt på medaljen och har tränat inför världsmästerskapet i ett års tid. Mindset och problemlösningsförmåga har varit Wilmas främsta framgångsfaktorer, som tagit henne från en guldmedalj i Måleri-SM 2022 till ett världsmästerskap där hon erkändes som en exceptionell målare.

– Det blev min väg att ta ut min problemlösningsförmåga på, att måla. Det är det jag tycker är roligt, att experimentera med färger, värme, kyla och underlag.

Hon beskriver att det var svårt att ta in storheten i att tävla mot länder från hela världen, och att det var en fin påminnelse om att målare finns överallt. Det är en stor bedrift att få möta så många andra i måleriyrket och att få tävla i Sveriges landslag.

– Jag tror att jag i framtiden kommer att tänka tillbaka på det och få en aha-upplevelse, att jag var i Frankrike och tävlande mot Schweiz och mot Kina... Att det var det jag gjorde när jag var 20 år. Vilket bra liv jag har haft, kommer jag nog att tänka, säger Wilma.

Hon uppmanar andra som funderar på att tävla i måleri att göra det.

– I värsta fall kan man försöka igen. Om man kommer sist i SM så har man ändå kommit så långt. Våga testa, uppmanar Wilma.

 

GY25 införs höstterminen 2025 – vilka ämnen vill MYN att eleverna ska läsa?

GY25-uppdatering från MYN

MYN har deltagit i Skolverkets arbete med GY25 på flera sätt, både genom att bidra med expertis och som bollplank i det nationella programrådet. Inför att reformen ska implementeras pågår nu planering på många skolor och MYN får många frågor kring vilka ämnen som MYN förväntar sig att eleverna ska ha med sig vid examen.

Skolverket informerar löpande om GY25 och MYN hänvisar i första hand till Skolverkets hemsida, men i syfte att säkerställa att skolorna får goda planeringsförutsättningar och i slutändan kan ge eleverna förväntad utbildning ges här följande information:

Alla elever ska läsa de programgemensamma ämnena Bygg- och anläggning nivå1 och 2. Utöver detta rekommenderar MYN att skolor erbjuder det yrkespaket som är framtaget för målerieleverna. Yrkespaketet består av ämnen ur såväl inriktning som programfördjupning, totalt omfattar yrkespaketet 1000 gymnasiepoäng.

Yrkespaketet består av ämnena:

  • Måleri, nivå 1 - 3 (ämnen i inriktningen)

  • Måleri - invändigt, nivå 1 (ämne i programfördjupning)
  • Måleri - utvändigt, nivå 1(ämne i programfördjupning)
  • Tätskikt våtrum, nivå 1(ämne i programfördjupning)

Utöver ovan finns ämnet Måleri - äldre målningstekniker nivå 1 i programfördjupningen. Detta är ett intressant ämne för elever som vill fördjupa sig, t ex inom det individuella valet, men ämnet ingår inte i yrkespaketet.

MYN har i arbetet verkat för att eleverna ska ha goda förutsättningar att läsa ämnen för grundläggande behörighet utan att karaktärsämnena påverkas eller att studieplanen byggs på alltför mycket. De flesta elever borde kunna läsa dessa ämnen inom ramen för 2500 gymnasiepoäng alternativt 2600 gymnasiepoäng beroende på schemaläggningen och hur eleven använder det individuella valet.

Du kan även nå denna information under menyn:
Yrkeslärare>Utbildning>Myn:s rekommendationer för GY25 | Målare (malare.nu)

 

Från Lidköping till Reykjavík: Sandra Mellgren tävlade i Måleri-NM 2024

Sandra Mellgren och Susann Hallgren under NM i Reykjavík 2024
Sandra Mellgren och Susann Hallgren under Måleri-NM i Reykjavík 2024.

Sandra Mellgren, 18 år, från Lidköping, var den yngsta tävlande vid Måleri-NM i Reykjavík. Med skickliga målare från alla de nordiska länderma var konkurrensen påtaglig, men Sandra gav inte upp.

– Jag är en tävlingsmänniska och jag gick in för det helhjärtat, säger Sandra.

Det Nordiska mästerskapet är en vänskapstävling mellan Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Tävlingen bestod av fyra moment; bildöverföring, tapetsering, snickerimålning och fri dekoration. Mest nöjd blev hon med den fria dekorationen som hon målade i blå kulör. Temat under tävlingen var eld och is och speglade landet som tävlingen hölls i.

–  Alla moment gick lika bra men jag blev väldigt nöjd med den fria dekorationen. Man måste ha lite tur när man gör den eftersom den blir annorlunda varje gång på fri hand. Jag fick till det bra, säger Sandra.

Tur i all ära, men Sandra visade också på en enorm skicklighet under NM. Hon berättar att hon märker hur hon har utvecklat sina färdigheter under tävlingsprocessen och att hon tänker på ett annat sätt nu när hon är ute på jobb eller är i skolan. Hennes inställning är att aldrig ge upp.

– Jag fick inte de verktyg som jag förväntat mig men fick lösa det på bästa sätt, jag deppade inte ihop för det. Jag fick tänka om och ändra strategi, det finns inte mycket mer man kan göra. Det blev ett bra resultat, jag hade inte kunnat göra det bättre.

I år tog Norge vinsten i mästerskapet. Tidigare i år kom Sandra på andra plats i Måleri-SM och under båda tävlingarna har hon haft sin coach Susann Hallgren vid sin sida.

Sandra tycker att tävlingarna är viktiga för att det visar upp yrket utåt på ett intresseväckande sätt. Hon berättar att det är skönt att kunna pusta ut lite nu efter två genomförda tävlingar, men längtar redan till att tävla igen.

 

Så formar Susann Hallgren framtidens målare

Susann Hallgren
Susann Hallgren under SM-uttagningarna 2023. Foto: Storstad

Susann Hallgren är målerilärare på De La Gardiegymansiet i Lidköping och de senaste åren har hon coachat tre medaljörer vid Måleri-SM. Det fanns från början tvivel från hennes elever kring att ställa upp i tävlingen, och då var det viktigt för henne att bygga upp deras tro på sig själva.

– Många unga har dålig självkänsla och bär på mycket oro. De har stora frågor och är rädda för att inte passa in. Då måste du tro på dem och bygga relationer med dem, säger Susann.

Vad krävs för att ta fram sådana framgångsrika och skickliga målare? Susann svarar att man som lärare verkligen måste se sina elever. För att hitta rätt elever till tävlingarna tittar hon först efter det yrkesmässiga. Hur intresserade är eleverna av yrket, vilka frågor ställer de och hur mycket tålamod har de? Om engagemanget finns där så gäller det att titta på människan, hur skulle de känna inför att tävla?

– Med vissa elever börjar det i uppförsbacke, och då gäller det att finnas där för dem, säger Susann.

Hennes tidigare elev Wilma Engelbrektsson, som vann SM 2022, är precis hemkommen från Måleri-VM i Lyon. Där tilldelades Wilma en Medallion for Excellence för sin insats i tävlingen.

– Wilma är en naturbegåvning och det märktes redan i årskurs 1. Hon har talangen och förmågan vad gäller yrket och planering. Hon är lösningsfokuserad och har lösningar som inte som inte ens jag tänker på, säger Susann om Wilma.

Susann coachade både guldmedaljören Céline Hansen och silvermedaljören Sandra Mellgren vid Måleri-SM 2024 tidigare i år. Sandra tävlade tidigare under hösten i det Nordiska mästerskapet, och trots att hon var yngst i tävlingen med minst erfarenhet av måleri så gick det bra för henne.

– Sandra är fantastisk på att kunna koppla bort och gå in i sin roll. Hon kommer att utvecklas ännu mer framöver, säger Susann med stolthet i rösten.

Tre medaljörer i två olika SM-tävlingar är bevis på att Susann når ut till sina elever och utbildar framgångsrika målare. För att nå dit krävs det att kommunicera med eleverna och förbereda dem på vad tävlingarna innebär. Hon märker hur eleverna växer i tävlingarna och hur stolta de är efteråt.

– De har gjort en enorm resa och erfarenheten är guld värd, säger Susann.

 

Information om Lärlingsportalen och de tillfälliga rutinerna för lärlingsanställningar

Information om Lärlingsportalen

Som säkert har kommit till er kännedom så har inte företagen haft tillgång till Måleriportalen och Lärlingsportalen för att ansöka/anmäla och administrera sina lärlingsanställningar.

Anledningen till nedstängningen är att måleribranschens parter under en tid sett över gemensamma IT-system och detta arbete har dragit ut på tiden. Olyckligtvis har detta påverkat många elever som nu under sommarmånaderna fått sin första anställning i
måleribranschen.

MYN har på uppdrag av måleribranschens parter gått ut med information om hur lärlingsanställningar ska gå till under tiden som systemen inte är tillgängliga för företagen.
Vi tycker det är viktigt att ni som yrkeslärare känner till de tillfälliga rutinerna då ni säkert också får många frågor från företagen i ert kontaktnät. Lärlingsportalen fungerar som vanligt för dig som är yrkeslärare.

Du kan läsa de tillfälliga rutinerna på MYN:s hemsida: Tillfällig hantering av lärlingsanställningar och gesällprov | Målare (malare.nu)

När Lärlingsportalen åter öppnats kommer MYN att ge ut instruktioner för hur dokumentation av lärlingars utbildningstid ska ske retroaktivt och framgent.

Möjligheten för lärlingarna att avlägga gesällprov påverkas inte av nedstängningen. Lärlingar kan fortsatt logga in i Lärlingsportalen och göra teoriprovet, men när det väl är dags att avlägga den yrkestekniska delen av provet måste arbetsgivaren kontakta MYN-kansliet för att anmäla detta.

Vi hoppas att systemen snart öppnas igen, men i dagsläget har vi ingen exakt tidsplan för när detta kan ske.

 

Uppdaterat presentationspaket för yrkeslärare

Presentationspaket 2024

MYN tog under 2022 fram ett antal hjälpmedel för lärare att använda i situationer då man vill berätta om måleribranschen, måleriyrket och varför man ska bli målare. Detta presentationspaket har 2024 även uppdaterats med en kort film.

Materialet är menat att bistå yrkeslärare, till exempel i samband med inriktningsvalet eller då skolan anordnar öppna hus. Innehållet utgörs av den nya filmen, en Powerpointpresentation med tillhörande talmanus och en broschyr som går att beställa via Utbudet.se.

MYN vill gärna att materialet kommer till användning och hoppas att det är till hjälp. Vill du veta mer finns information på MYN:s hemsida: Presentationspaket för yrkeslärare | Målare (malare.nu)

 

Vill du och dina elever träna i tävlingsmåleri?

Träna i tävlingsmåleri


Sidan med tävlingsuppgifter från tidigare år har uppdaterats med tävlingsuppgifterna från SM-finalen 2024 i Karlstad, och även VM i måleri som ägde rum i Lyon den 10–15 september i år.

sidan med tävlingsuppgifter finner du bland annat båsritning, schabloner, rutnät för bildöverföring, tillsammans med uppgiftsbeskrivningar och bedömningskriterier för både SM och VM. Föredrar du att ha allting i behändigt PDF-format, så finns givetvis även det alternativet tillgängligt.

Observera att tävlingsuppgifterna kan variera från tävling till tävling och att även bedömningskriterierna kan anpassas från år till år beroende på önskemål från branschen.
Tävlingsuppgifter 2024 | Målare (malare.nu)

 

MYN:s YouTube-kanal fortsätter växa

Målare på YouTube


Över sommaren har vår YouTube-kanal vuxit sig betydligt större, med gott om innehåll som tidigare bara funnits på Facebook och Instagram och även några unika filmer som inte finns tillgängliga någon annanstans.

Är du studie- och yrkesvägledare, yrkeslärare, handledare, eller gillar du helt enkelt att titta på innehåll som rör måleri? Då kommer du ha stor behållning av de filmer som nu finns publicerade på vår Youtube-kanal. Där finns innehåll som du kan visa på öppet hus, för elever som ska välja gymnasieprogram, och även dokumentation från hur det går till på Måleri-SM, EM och VM.

Om du tycker om innehållet så tveka inte att prenumerera och dela det med andra.
(Måleribranschens Yrkesnämnd på YouTube)