Måleribranschens nyhetsbrev, januari 2024

 

Efter rafflande heat: nu är finalisterna redo

Karlstad flygfoto
Flygfoto Karlstad, Visit Karlstad. (CC 3.0)


Castingen till Måleri-SM har nu mejslat fram åtta finalister som gör sig redo för prispallen under mästerskapet i Karlstad

Förra året avgjordes en rafflande casting på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Under två tuffa dagar, mitt under ett kraftigt snöoväder, drabbade 18 av Sveriges skickligaste unga målare samman för att göra upp om de åtta finalplatserna till Måleri-SM, som äger rum i Karlstad den 23 till 25 april 2024.

Årets casting skilde sig något från föregående år; dels fick de tävlande två dagar på sig att genomföra tävlingsuppgifterna, och dels hade tävlingsledningen beslutat att inkludera ett schabloneringsmoment i schemat. Dessutom hade de tävlande fått beskrivningar av de olika momenten utskickade på förhand, vilket ledde till ett betydligt jämnare startfält än på länge.

– Vi visste redan på förhand att det skulle bli en tuff bedömning, men jag tror inte att någon av oss hade räknat med att det skulle bli så tight som det faktiskt blev. Det visar verkligen vilket driv de tävlande och deras coacher har, och vilken jämn nivå utbildningarna håller, konstaterar Johan Lundgren, projektledare på produktionsbolaget Storstad som haft i uppdrag att genomföra de tävlingar som arrangeras av Målerbranschens Yrkesnämnd.
– Det ligger så klart i sakens natur att alla tävlingar måste utse vinnare, men jag var verkligen inte avundsjuk på domarlagets uppgift den här gången. Jag tror aldrig att jag sett så små marginaler tidigare.

Specialbyggda tävlingsbås
Uttagningen genomfördes i Fredrika Bremergymnasiets stora bygghall, där både byggelever och lärare arbetat febrilt för att förbereda särskilt uppbyggda bås åt de 18 tillresta tävlandena. Ytor förbereddes för samtliga sex tävlingsmoment, vilka omfattade färgbrytning, snickerimålning, streckmålning, tapetsering, schablonering, och även ett intervjumoment där de tävlande frågades ut om både sig själva och måleriyrket.

Att bedömningen denna omgång var ovanligt svår blev nästintill ett mantra som repeterades av närvarande coacher, funktionärer och branschrepresentanter.

– Det syntes verkligen att de tävlande gjort sitt bästa och verkligen ansträngt sig. Det väldigt, väldigt svårt att utse finalisterna, eftersom plötsligt blev alla små skavanker så avgörande. Det har nog aldrig varit så jämnt mellan de åtta finalisterna förut som det var i år, säger Leila Al-Seadi, huvuddomare och coach för målerilandslaget.

Ett omfattande uppdrag
Trots en krävande och omtumlande uttagning, som satte prov på både de tävlandes och arrangörernas fysiska- och mentala uthållighet bakom sig, lägger tävlingsmaskineriet nu i nästa växel, och flyttar fokus mot det kommande SM:et i Karlstad. Jimmie Rignell, som vi tidigare skrivit tillträder som ny projektledare för MYN, och även han närvarade vid uttagningen i Haninge, är förväntansfull:

– Att bevittna de tävlandes engagemang, planeringsskicklighet, målmedvetenhet och yrkesstolthet är både imponerande och inspirerande. Det var också berikande att få insikt i coachernas och expertrådets betydelsefulla insatser under castingen. Efter årsskiftet arbetar jag och expertrådet nu med att utforma nya tävlingsuppgifter och regler inför Måleri-SM. När detta material är klart, kommer det att skickas ut till finalisterna och deras coacher, berättar Jimmie Rignell.
– Tävlande, coacher, expertrådet, branschkollegor, sponsorer och MYN ser fram emot Måleri-SM 2024. Att leda detta projekt är roligt, ansvarsfullt och ett omfattande uppdrag som passar mig perfekt. Nu ser vi fram emot fortsättningen och ett framgångsrikt Måleri-SM 2024.

I takt med att konkurrensen hårdnar de tävlande emellan, öppnar det även nya möjligheter i form av nya och tuffare tävlingsuppgifter. Leila Al-Seadi berättar:

– Mina förhoppningar inför SM är väldigt höga och jag hoppas att ansträngningarna fortsätter med tanke på vilket resultat som lämnades på castingen. Så jag tänker att vi nog kommer att få höja nivån lite grann, och eventuellt även ta in något element från de internationella tävlingarna.

De åtta finalisterna

  • Alva Dorch, Fredrika Bremergymnasiet.
  • Madeleine Pussinen, Långsbyn Måleri.
  • Leon Thorby Löfberg, Kungsmadskolan.
  • Maja Olesen, Kungsmadskolan.
  • Céline Hansen, Västgöta Färgservice.
  • Rami Kharoti, Fredrika Bremergymnasiet.
  • Alexandra Hagmer, Kungsmadskolan.
  • Sandra Mellgren, De La Gardiegymnasiet.


Vill du läsa mer om Måleri-SM och de övriga tävlingarna i Karlstad? Besök yrkessm.se för mer information.

 

Nya ämnesplaner och yrkespaket

Ämnesplaner genrebild


Skolverket har under längre tid arbetat med att ta fram nya ämnesplaner inför införandet av ämnesbetyg till följd av Regeringens beslut om ämnesbetygsreformen, kallad GY 25. Arbetet påverkar utbildning i såväl gymnasiet som inom vuxenutbildningen. Ämnesplanerna har varit på remiss i omgångar och kommer att gälla från höstterminen 2025. Måleribranschens parter har varit mycket delaktiga i de delar som påverkar Bygg- och anläggningsprogrammet samt måleriinriktningen.

– Det har varit en nära dialog med den expert som Skolverket anställt för måleridelarna och många diskussioner i Skolverkets nationella programråd för Bygg- och anläggningsprogrammet, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig hos Måleriföretagen och ledamot i nationella programrådet. Processen har tagit lång tid, men vi börjar närma oss ett innehåll som känns bra. Den nuvarande gymnasieskolan, GY 11, med kursbetyg, har svagheter. Förhoppningen är att förändringen till ämnesbetyg ska ge bättre förutsättningar till fördjupat lärande och bättre möjligheter till individuell progression för eleverna. Förhoppningsvis kan elever få längre tid att lära och växa vilket i sin tur borde öka motivation och studieresultat.

– Jag tror på denna förändring, säger Jonas. Elever utvecklas olika fort och det nya systemet tillåter detta utan att påverka elevernas betyg lika hårt som tidigare. Det blir en bättre miljö för yrkeslärarna och målet är ju att vi får duktiga, motiverade målare i slutändan. Vi passar naturligtvis också på att rätta till sådant som vi inte tycker blev rätt i förra reformen. Yrkespaketen för vuxenutbildningen är nyligen uppdaterade och för måleri blir det ingen skillnad. Mer om detta kan du läsa på Skolverkets hemsida. Yrkespaketen som ska gälla framåt, när ämnesbetyg införs tas fram under våren 2024.

– Yrkespaketen är viktiga och ska göra att utbildningen i karaktärsämnena hänger ihop, oavsett vilken utbildningsform eleven befinner sig i. Det gör att man kan röra sig mellan gymnasieskola och vuxenutbildning och ändå få en komplett utbildning. I detta arbete lägger vi fokus på att få till ett bra innehåll som motsvarar branschens förväntningar på den grundutbildning som sker inom skolan, säger Jonas.

 

Inspiration + branschinfo = YRKESLÄRARKONFERENS 2024

Yrkeslärarkonferens, genrebild


Nu finns chansen till inspiration och information om vad som händer med yrkesutbildningarna inom bygg- och måleribranschen. Du som yrkeslärare träffar kollegor och får input som kan hjälpa dig utvecklas i din roll som yrkeslärare.

– Kvaliteten på yrkeslärarens arbete handlar om i vilken utsträckning eleverna lär sig, utvecklar sitt tänkande, sin problemlösningsförmåga och blir kunniga, där är yrkeslärarens roll viktig och därför håller vi en konferens som ska inspirera och utveckla rollen, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig vid Måleriföretagen.

Den 19–20 mars hålls konferensen för dig som är yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet. Konferensen äger rum i Bålsta. Sista anmälningsdag är den 31 januari. Du hittar all nödvändig information här:

Läs mer på BYNs hemsida.

 

Wilma laddar inför Måleri-VM

Wilma Engelbrektsson, Sveriges landslagsrepresentant vid VM 2024 i Lyon.


När vi når Wilma Engelbrektsson är det sent på eftermiddagen och hon befinner sig fortfarande på jobbet i Trollhättan. Snart drar förberedelserna igång inför hennes resa till Måleri-SM i Lyon.

Hur har ditt liv sett ut sedan du vann Måleri-SM?

– Jag har flyttat hemifrån, tagit studenten och fått jobb så det har varit många stora saker som hänt på kort tid.

I september åker du till Frankrike för att tävla i Måleri-VM i Lyon, hur går dina tankar just nu?

– Det ska väl lösa sig. Vi ska slå Schweiz, det är mitt mål och det betyder ju att man ska stå högst upp på pallen - men vi ska slå dem. Det har jag gett mig den på. Vi såg ju på senaste prisutdelningen hemma och Schweiz går ju upp i alla kategorier så någon måste de förlora på också.

Hur förbereder du dig?

– Jag har börjat lite med bildöverföringen och vi ska planera lite mer om hur vi ska lägga upp träningen, jag och Leila (från tävlingsledningen reds anm.) kommer ha ett möte snart och hon kommer till mig så vi kan gå igenom hela upplägget. Jag behöver kötta på och trimma på de flesta moment.

Har du varit i Frankrike tidigare?

– Huvudstaden är Paris men annars vet jag inte mycket. Jag vet att det är fint i Frankrike och att de äter sniglar men annars har jag inte varit där tidigare så det ska bli väldigt roligt att få se ett nytt land, säger hon.